Speciale thema wijnproeverij ‘van Amsterdam naar Piran’: rood, rosé, wit en oranje
Speciale thema wijnproeverij ‘rood, rosé, wit en oranje uit Primorska, Slovenië
Zondag 13 september, de laatste dag van het zomerseizoen van café restaurant camping Zeeburg, hebben we daar een speciale thema wijnproeverij georganiseerd om de rode, rosé, witte en vooral ook oranje wijnen die we in augustus mee terug hebben genomen van onze wijnrally ‘van Amsterdam naar Piran – 120 wijnen in 120 uur’ dan eindelijk te openen om te laten proeven door de gasten.
Het was een onverwachte prachtige zomerse dag in september, we hebben daarom heerlijk buiten op het terras in de zon met meer dan voldoende ventilatie kunnen proeven.
We hebben op onze wijnreis (meer een race) hele verschillende, typerende en bijzondere wijnen verzameld, onder andere van wijnmakers die op de kaart staan van het 2 sterren Michelin restaurant in Slovenië, Hiša Franko. Van de ruim 120 geproefde wijnen hebben we er uiteindelijk 9 ingeschonken:
Rebula van Patrick Simčič (wit)
Rebula van Emeran Reya (oranje)
Jakot van Blažič (wit)
Pinela van Žorž 1696 (wit)
Malvazija van Korenika & Moškon (wit)
Refošk van Santomas (rood)
Merlot van Ferjančič (rood)
Halfzoete/-droge cuvéé Merlot en Cabernet Sauvignon van Fornazarič (rood)
Modri Pinot (Noir) van Prinčič
Uiteindelijk hebben we de Laški Rizling van Jamšek 1887 niet geproefd.
Overigens hebben bijna alle makers van de witte wijnen die we hebben geproefd hebben daarvan ook een oranje of gerijpte variant.
Edvard Reya en Tomaž Prinčič waren online via video verbinding kort van de partij en vertelden het een en ander over de regio Brda, wijnbouw, druiven, wijnmaken en natuurlijk over hun wijnen die we gingen proeven!
Een sfeerimpressie (Google Photos album. Zie je geen foto’s, dan blokkeert je browser de cookies.)
De wijnen smaakten naar meer, want we hebben de wijnmakers inmiddels gevraagd om nieuwe flessen!
Alle gasten nogmaals dank voor de komst en de onvergetelijke middag, we hebben genoten! ‘Hvala!’
van Amsterdam naar Piran, Slovenië: 120 wijnen in 120 uur, verslag van een wijnrally
Maandagochtend 10 augustus om 5 uur vertrokken we naar Slovenië, naar de Primorska wijnregio met de vier wijn districten Brda, Vipava, Kras en Istria. Corona gooide net geen roet in het eten, en drinken, want 4 juli waren de grenzen voor Nederlanders open gegaan, een week na thuiskomst weer gesloten.
Primorska betekent kustgebied, het grenst aan Italië en de middellandse zee. We reisden dan ook met de auto, via Oostenrijk naar Italië, waar we de grens overstaken naar Slovenië.
Het doel was om 120 wijnen in circa vijf dagen (120 uur) te proeven, en natuurlijk een fles ervan mee naar huis te nemen (90 liter).
De globale route:
Eerste stop: Smartno, waar we David Lipovsek van Vinoteka Brda ontmoetten in zijn nieuwe enotheque!
Het voorgenomen globale en verwachte vloeibare reisschema:
Maandag: vertrek en hopelijk aankomst na een reis van 15 tot 20 uur, autorijden en pauzeren
Dinsdag: Brda
Woensdag: Vipava
Donderdag: Kras
Vrijdag: Istria
Zaterdag: terugreis
Hier een verslag van de reis aan de hand van de berichten via onze sociale media kanalen op Facebook en Instagram: (zie je niets, dan blokkeert je browser dit, accepteer de cookies of kijk dan op instagram.com/finaslovina of facebook.com/slovina-wijn)
Het was in de tijd dat het bloedheet was, in Nederland en in Slovenië, en ook onderweg in een auto zonder werkende airco….
(We hadden een aantal trouwe en fanatieke volgers, die ons subtiel dwongen om ’s avond laat tot in de nacht ons publieke dagboek bij te werken door bij Erika te informeren “Peter heeft vandaag nog niets geplaatst, hij is toch niet verongelukt?!”. Dank daarvoor, anoniempje! ; )
Brda
Vipava
Istria
Kras
En toen ging het fout… social media en verslaggevingstechnisch dan. We kwamen in tijdnood, ons vloeibare schema was hevig overstroomd, we waren van Vipava doorgereden naar de Kroatische grens om vervolgens om te draaien en weer terug naar het noorden te rijden. In Kras bezochten we nog twee bijzondere wijnmakers, allebei in de shop van het Michelin twee sterren restaurant… Maar gelukkig hebben we de dozen nog, want zoals het Engelse gezegde gaat: het bewijs zit in het proeven!
Benieuwd naar het échte verhaal? Kom dan naar de proeverij!
Beheer toestemming
(ook) wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.