Omdat we op studiereis naar Ljubljana mochten hebben we het weekend ervoor in Brda de vinoteka en wijnmakers thuis bezocht en een aantal dozen mee teruggenomen en dus hebben we weer voorraad om te delen. De laatste keer toen we deze wilden aanvullen was onder andere de Rebula Selekcija (nota bene – maceratie met schilcontact, oftewel een ‘oranje’ maar goudgeel van kleur) van Blažič op, de laatste waren net overzees geëxporteerd en visten we achter het net, maar dit keer lekker ( ; ) niet!
Blažič:
Simona Blažič was net teruggekeerd van de andere kant van de plas waar ze samen met haar dochter in Amerika de importeurs en wijnhandelaren had bezocht, onder andere in New York (en daar waren toen die laatste flessen heengegaan waardoor ik met lege handen stond). Gelukkig was ze dit keer niet met Borut – die niet mee was naar Amerika met de andere kinderen was thuisgebleven, iemand moet immers op de druiven passen – in de wijngaarden aan het werk zoals afgelopen zomer toen ik onaangekondigd langsreed en hebben we bij hen thuis aan de keukentafel over van alles gehad, de geschiedenis van het land en de familie Blazic, natuurlijk wijn, onze kinderen, het was een superleuke avond waarna we naar ons hotel van de ‘Wine Brothers’ Buzinel terugliepen in het donker met maanlicht en dat van de zaklamp van onze mobiele telefoons. (Omdat alle kamers in ‘guest house’ Bužinel al geboekt waren zijn we iets verderop in de nieuwe aanwinst van de familie, Taverneta Estate, de voormalige luxueuze boutique ‘bed and breakfast’ van Morus, beland).
- Rebula (de jonge, frisse witte versie, geel van kleur)
- Rebula Robida (met schilcontact – oranje wijn maar nog steeds geel van kleur, van de gelijknamige wijngaard)
- Rebula Selekcija (met langer schilcontact)
- Jakot
- Jakot Plešivo (met schilcontact – van de gelijknamige wijngaard)
- Malvazija
- Malvazija Selekcija
- Sauvignon
- Sauvignon Plešivo (uniek, een Sauvignon met schilcontact)
- Blaž belo (de witte cuvée van Rebula, Jakot, Malvazija)
- Cabernet Sauvignon (een jonge Cab met een lekker stevige smaak)
- Merlot Robida (een rijpe Merlot van druiven uit de Robida wijngaard)
- Blaž rdeče (de cuvée van Merlot en Cab Sav)
Prinčič:
Het was een geweldig weerzien met Tomaz Prinčič, zoals altijd, ik had hem van de zomer ook nog bezocht. Na een korte rondleiding langs de werken van de uitgenodigde kunstenaars voor de ‘art circle’ en vervolgens door naar de kelder waar hij ons vertelde over de aanstaande botteling, de plannen voor het oudste deel van de kelder, en veel meer hebben we in de proefruimte genoten van zelfgebakken brood, worst, kaas en natuurlijk wijn! En aan het einde nog gauw een paar wijnen uit de kast gepakt:
- Rebula – Ribolla Gialla
- Jakot
- Sivi Pinot – Gris
- Chardonnay
- Sauvignon
- Modri Pinot – Noir
- Mihael Rdeče
- Mihael Belo
- Mihael Chardonnay Premium (nieuw, uniek!)
- Mihael Malvazija (de eerste! met schilcontact)
- Aurei Pinot (Gris) (de nieuwe vintage van de oranje versie van Pinot Gris, we hebben nu beide in huis!)
Mulit
De gebroeders Prinčič, de neefjes van, blijven maar aan de weg timmeren, de mannen hebben al een hele reputatie onder de wijnkenners in Slovenië, en ze blijven zich doorontwikkelen. In de kelder vertelde Tjaš over de nieuwe wijnen, de ontwikkelingen en veranderingen in het wijn maken, de plannen voor de toekomst, enzovoort. Van de zomer toen ik er was vertelde Peter al wat ze aan het doen waren, toen was ik er stil van, en ze blijven me maar verbazen. Dat wat de mannen maken goed is blijkt wel uit de aftrek van het goddelijke sap, de rode was volledig uitverkocht, de nieuwe worden in april gebotteld. Gelukkig had ik van de zomer een aantal flessen meegenomen, waarvan er nu nog maar een paar over zijn:
- Belo
- Rdeče
Zo gauw de nieuwe gebotteld zijn halen we ze op, laten we ze overkomen, want ik vrees dat we er niet zelf heen kunnen om ….
En meer
En dat bij wat we de afgelopen maanden al in huis hadden gehaald, van de zomer mee teruggenomen op onze wijnreis langs vinoteka Brda – zoals Medot (Rebula Journey), Aljoša Sirk, Blazic, Princic, Scurek, … – en de korte bezoeken (meer stop en door) aan Piro, Princic, Mulit, …. En uit Istrië en Kras van Korenika & Moskon, Bordon, Santomas, Steras, Stokelj, Marc, Zorz, …
En we hebben nog wat thuis laten bezorgen, met een vrachtwagen een pallet met wijnen en ook olijfolie en wijnazijn uit Vipava en Istrië (het paste allemaal niet meer in de auto).