Slovenië themaland Wine Professional 2020 vakbeurs

Dit blog is een driedaags beursverslag en wordt telkens bijgewerkt, tot zover deel 1 dag 1:

Wine Professional is een jaarlijkse driedaagse vakbeurs voor horeca en wijnprofessionals, georganiseerd door The Wine & Food Association, die plaats vindt tijdens de Horecava in het RAI congrescentrum.

Slovenië is dit jaar themaland van Wine Professional, de beurs is officieel geopend door de Sloveense ambassadeur, mevrouw Sanja Stiglic.

Voor mij natuurlijk de gelegenheid voor een weerzien met de wijnmakers die ik in Slovenië had ontmoet tijdens het wijnfestival en voor mij nog onbekende – en dat zijn er ontelbare – te leren kennen.

In de aanloop naar de beurs bezochten de organisatoren op uitnodiging van The Orange Wine Club in 2019 de belangrijkste wijngebieden van Slovenië. Opnieuw kregen zij de bevestiging van de vaak uitstekende kwaliteit van de veelzijdige wijnen.

Proefschrift.nl: Slovenië, wijnland met een mooie toekomst, november 2019, The Wine & Food Association, TheWineSite.nl

Onder de standhouders was daar dus, of natuurlijk ook, Slovenië met de volgende wijnmakers: Erzetič, Istenič, Jamšek 1887 Wine Estate, Kristančič, Poljšak, Prinčič, Puklavec, Vino Leber, Vino Kušter, Vino Mukenauer, Vino Jarc,
Wine and Fruits Kren.

Uit de regio Brda waren er een aantal met wie ik via David al in contact was gekomen en/of al wijn had ontvangen:

  • Andrej van Erzetič had diverse biologisch geproduceerde jonge wijnen bij zich waaronder een rode (!) Rebula, eentje die je niet vaak tegenkomt. En natuurlijk de ‘Amfora’ wijnen.
  • Een aantal van de wijnen van Prinčič hadden we al in de voorproeverij mogen laten smaken, Tomaz had nu nog een aantal andere op tafel gezet, zoals een Mihael belo (de Mihael rdeče schonken we met kerst), en ook een paar Aurei wijnen.
  • Kristančič heeft verschillende lijnen, variërend van gemacereerde en op traditionele manier geproduceerde natuurlijke gecultiveerde rode en witte (lees: oranje) tot jonge, lichte, frisse Medana, en Pavó wijnen van met de hand geselecteerde druiven uit de oude wijngaard.
  • Niet op de Slovenië stand maar elders was ook Movia aanwezig
Samen met Andrej van Erzetič aan het experimenteren met de selfie camera instellingen… volgende keer de gespiegelde setting op de juiste stand (zodat te zien is dat dit hun Amfora Cabernet Sauvignon is), gezicht filter aan, juiste hoogte houden, ….

Uit de Vipava vallei:

  • Poljšak had een aantal typische witte uit Vipava bij zich, van de Zelen, Pinela en Muskat druiven, een Opus Belo cuvée / blend, en voor mij persoonlijk een opvallende rode cuvée / blend Harmonija rdeče van 5 druiven, en nog een rode Cabernet Sauvignon.
  • Ook bij Jamšek troffen we de Zelen en Pinela, de Rumeni Muškat en laški Rizling, plus een rode Barbera naast Merlot, Pinot, Cabernet Sauvignon

Istenič is een gerenommeerde maker van sprankelende, bruisende wijnen.

Puklavec is voor de ‘supermarkt-wijnkopers’ onder ons wellicht de meest bekende, want zij liggen in de schappen van de Albert Heijn en Jumbo.

In deel 3, op donderdag, na het bezoek woensdag dag 3:

De andere moet ik woensdag nog bezoeken, daarom alvast de links naar:

Vino Leber  vino-leber.si/en, Vino Kušter www.vino-kuster.com, Vino Mukenauer mukenauer.si, Vino Jarc www.vinojarc.si, Wine and Fruits Kren www.facebook.com/VinoSadjeKren.

De The Orange Wineclub had net als in 2018 een speciale plek ingericht voor The Orange Wine Revolution, een voetstuk voor ‘de vierde kleur’ in de wijn, met vanuit Slovenië: Batič, Blažič, Svetlik, UOU, Mlečnik, Cultus, Ussai, Petrič, Polic Estate Truske, Atelier Kramar, Cigoj, Fedora, Kabaj, Klabjan

OrangeWineRevolution.com

Wijnmakers moesten voldoen aan: criteria for exhibitors participating in the Orange Wine Revolution: The winemaker produces at least 1 natural orange wine ; The wines come from vineyards owned by the actual winemaker; Handpicked harvest; All wines are made with native, wild yeasts; No additives (like acid, tannins, dyes), excluding SO2; The allowed level of added SO2 is 80 mg/L; The wine has to be unfiltered; Spontaneous fermentation; Bottles must be sealed with a natural cork  ; The chemical analysis of the wine must be available on request; The wine is produced in accordance with biodiversity and respect for Mother Earth;

Woensdag de masterclass

Op de stand uit Brda:

  • Een weerzien met Simona van Blažič, in vervolg op het Sloveense wijnfestival en de contact na de voorproeverij. Op tafel een aantal van de gemacereerde wijn die ik nog niet kende
  • Kennis gemaakt met ‘artiest’ Matjaz van Atelier Kramar, markante man, interessant verhaal, bijzondere wijnen op basis van spontane fermentatie en ongecontroleerde temperatuur


Simona van Blažič geeft me een paar heerlijke wijnen mee om te laten proeven

Wij kunnen dankzij Simona u laten ervaren hoe een gemacereerde Rebula, Rebula selectie en exclusieve Belo cuvéé van de hand van de meester Borut zelf smaakt! Wilt u deze proeven? Stuur ons dan een bericht!

 

Alle Sloveense exposanten: