Maak kennis met de wijnmaker Blažič

Mijn eerste kennismaking met Blažič was de dag na het wijnfestival in Slovenië waar Simona mij kennis liet maken met een paar van de vele wijnen die zij maken. Tijdens de vakbeurs ‘wine professional 2020’ januari in het RAI congrescentrum Amsterdam had zij voor het thema ‘oranje wijnen’ diverse gemacereerde uit de premium en ook exclusieve selectie op tafel gezet om te proeven, stuk voor stuk bijzondere en lekkere wijnen. Maar vooral ook hartstikke sympathieke mensen!

Enkele feiten en cijfers:

Wijnmaker Blažič
Regio Goriška Brda
Beginjaar1993
Grootte in hectare7
Druivenrassen
Jaarlijkse productie in liters25.000
Jaarlijkse productie in flessen30.000
Introductie wijnmaker:Onze boerderij ligt in het hart van de Goriška Brda, in Medana, meer bepaald het dorp Plešivo, zogezegd, aan de Sloveens-Italiaanse grens. We cultiveren zeven hectare wijngaarden, die zich aan de Sloveense en Italiaanse kant van Brda verspreiden en bij goed weer jaarlijks ongeveer 30 duizend flessen wijn brengen, voor het eerst gebotteld in 1993. Het gunstige klimaat en de mineralen in de Brda-bodem zijn ideale omstandigheden voor de wijnbouw. De verschillende locaties en hoogtes van onze meestal terrasvormige en bewerkte wijngaarden bieden individuele rassen optimale groei- en rijpingsmogelijkheden. We telen voornamelijk witte variëteiten, waarvan een speciale plaats wordt ingenomen door de traditionele Brda-variëteiten van rebula en sauvignonasse (voormalig Friuliaans tokay). We laten de wijnstokken groeien door ze een beetje te belasten en de druiven tot volle rijpheid te laten rijpen. Het oogsten gebeurt handmatig. Natuurvriendelijke druivenproductie en -verwerking geven onze wijnen de belangrijkste kenmerken. De wijnen zijn uiterst karakteristiek, variëteitskarakteristiek en onvervangbaar van ons – Blažič’s. Afhankelijk van de rijpingstijd en complexiteit zijn ze verdeeld in drie lijnen: frisse – eenvoudige wijnen, alleen gerijpt in roestvrijstalen containers (wit label); complexe wijnen gerijpt tot twee jaar in houten vaten (zwart label) ; wijnen geproduceerd alleen in de beste vintage, van de beste druiven en in kleine hoeveelheden (zwart label met gele rand).

Wijnen

Blažič kent drie lijnen:

  • jonge wijnen – wit etiket: wijnen worden gevinifieerd en gerijpt in roestvrije tanks, waardoor de primaire aroma’s van rassen behouden blijven, zorgvuldig gecultiveerd, vrij complex, mineraal, met een aangename frisheid. De rijpe druiven voor deze wijnlijn komen van zowel jonge als oude (re) wijngaarden. rebula, jakot, sauvignon, malvazija, chardonnay en Cabernet Sauvignon.
  • gerijpte, gemacereerde – zwart etiket: wijnen worden geproduceerd uit geselecteerde druiven van individuele, oudere wijngaarden en gerijpt voor een lange (re) tijd in eiken vaten. Deze wijnen alleen in zeer goede / uitstekende jaargangen geproduceerd, ze fermenteren op hun eigen gisten, worden gemacereerd en ongefilterd. Rebula Robida, Jakot Plešivo, Sauvignon Plešivo en Cabernet Sauvignon.
  • exclusieve selectie – zwart etiket met bies: de selecties zijn de kenmerkende wijnen van Borut Blažič; hij creëert ze alleen in de beste jaargangen en in beperkte hoeveelheden. De selecties zijn uitzonderlijke, rijke en complexe wijnen die fermenteren met hun eigen gisten, worden gemacereerd en ongefilterd. Blaž Belo, Blaž Rdeče en Rebula Selekcija.

(Bronnen: de wijnmaker zelf, de O Vinu wijngids,)