Maak kennis met de wijnmaker Marc

Roman Marc is een jonge wijnmaker, en tot begin 2020 nog een vrij onbekende, maar dat veranderde daarna snel met de platina medaille die hij ontving in de Decanter wijncompetitie met zijn Pinela. In de Sloveense wijngids van het opvolgende jaar schreef de meest befaamde sommelier en auteur van de jaarlijkse gids “De jonge wijnmaker Roman Marc uit Slap in Vipava is ongetwijfeld de nieuwkomer van het jaar in de hele wijngids. Terwijl ik de wijnen van het Marc-huis proefde, schreef ik op: waar ben je tot nu toe geweest?!”

Van de wijnmaker: “Wij zijn een familiewijngaardboerderij uit Slap in Vipava. Onze wijngaarden zijn geplant op prachtige zonnige locaties boven het dorp. Wij zijn de vierde generatie die voortbouwt op de traditie en kwaliteit van onze wijnen, vooral Zelen en Pinela. Dit wordt bewezen door talrijke onderscheidingen bij binnenlandse en buitenlandse evaluaties. Ook aan de andere wijnen die in onze kelder rijpen, besteden wij respectvolle aandacht. Uitstekende grond, een optimaal microklimaat, gecombineerd met een luisterend oor voor wijnstokken en wijn, is ons recept voor een succesvolle wijnroute. Welkom in Slap.”

Wijnen:

  • Pinela
  • Zelen
  • Sauvignon
  • Muskat
  • Romantic
  • Rosé
  • Barbera
  • Merlot
  • Cabernet

Romantic

Een combinatie van 50% Malvasia, 20% Sauvignon, 15% Pinela, 15% Zelen (in 2021, in 2020 was de samenstelling Malvasia 60%, Pinela 15%, Sauvignon 15%, Zelen 10% en in 2019 Malvasia 60%, Sauvignon 20%, Pinela 10%, Zelen 10%)

Beschrijving in de Sloveense wijngids van 2023: “Medium diepe goudgele kleur. De bloem is aromatisch, gemarkeerd. Steenvruchten, perziken, abrikozen. Prettig. Droog, matige zuurgraad, medium body. De textuur is olieachtig en in de mond is het karakter opnieuw behoorlijk uitgesproken, sappig. Zelfs na natte steen. Voor sommigen misschien iets te fruitig, maar de wijn overtuigt met een duidelijke, positieve definitie. Met een lange daling. Erg goed.”

Romantisch

Op de vraag wat er zo romantisch is aan de wijn dat het deze naam draagt antwoorde Roman. “Toen ik deze stijl maakte, wisten we niet hoe we het moesten noemen. Ik sprak met mijn ouders en mijn moeder stelde voor dat het romantisch moest zijn, omdat het zo’n lekkere wijn is voor de avond en omdat het een afgeleide is van mijn naam.”

In de Sloveense wijngids van 2023 werd “traditioneel aromatisch romantisch wit 2021 van wijnmakerij Marc” vermeld als een van de witte variëteiten die de betreffende sommelier wisten te overtuigen en bij zijn entree in de gids in 2021 “de luxueus geurende romantische witte 2019 is uitstekend”.