Maak kennis met de wijnmaker Steras

Steras was een van de aanbevelingen die ik ontving van Robert Gorjak om te bezoeken op mijn wijnreis door Primorska in de zomer van 2020.

Tilen Praprotnik creëert onder het merk Steras in Kocina, een gehucht vlakbij Izola. In 2020 introduceerde hij voor het eerst Epulon, een rode variant gemaakt van oude lokale variëteiten, en kreeg er meteen een gouden medaille voor in de London Decanter. De gouden medaille is des te meer waard omdat het een genre is dat uitsluitend bestaat uit oude, zogezegd vergeten lokale varianten.

Bewaarder en verzorger van oude Istrische rassen

In 2004 plantte hij een verzamelwijngaard met oude Istrische variëteiten. Tegenwoordig heeft het 700 wijnstokken en meer dan 15 variëteiten. ‘Er is nog steeds een nieuwe soort te vinden. Ik krijg ze niet alleen van anderen, maar ook van mezelf. Als ik een wijnstok in een struik zie groeien, snij ik de stekken af, vermeerder ze en kijk wat er gebeurt. Ik vond Izolanka, waarvan in de witte variant de Zlati Cvet (gouden bloem) 50 procent van de grondstof vertegenwoordigt en die in de toekomst waarschijnlijk ook een onafhankelijke vulling zal ervaren, vlakbij de hoeve, op de kruin, zoals wij het noemen, een deel van het terras of onontgonnen bank.” De bekroonde rode variëteit Epulon, die ook in het begin werd genoemd, behoort tot het concept van een moderne interpretatie van de oorspronkelijke uitdrukking van de Istrische habitat en, natuurlijk, het behoud van vergeten variëteiten. De rassen Cipro en Pristavski Refošk spelen hierin de hoofdrol (elk 30 procent), gevolgd door Maločern, Istrian Refošk, Bontempa en Black Burgundy. “De Istrische Refošk is een afstammeling van de wijnstok die ik op onze heuvel heb gekregen, dus het is een andere kloon dan de gewone Refošk. Pristavski refošk heeft echter niets gemeen met refošk.”

Wijnen:

Zlati Cvet

Oftewel ‘gouden bloem’. Samenstelling: 60 % bela izolanka, 15 % pinjola, 15 % kanarjola, trevolina, pagadebiti, bela borgonja, beli refošk, istrska belina.

Beschrijving in de Sloveense wijngids: “Medium diepe goudgele kleur. De bloem is jeugdig, volwassen, “mediterraan”, met warm rijp geel fruit, de bloem is enigszins ongetemd, onafhankelijk, uitnodigend. Droog, medium-body, met een ongewoon hoge zuurgraad. Goed, met karakter.” (2022)